Sommer's Automobile Museum

Særudstillinger

Særudstilling: Jaguar XJ6 1968 - en epoke af luxury saloon cars fødes

Vi fejrer 50-året for Jaguars ikoniske saloon XJ6.

Mens ungdomsoprøret i 1968 væltede verdenen, skete det samme i bilverdenen: Jaguar præsenterede verdens smukkeste saloon - den ikoniske XJ6. Den lave og smukke firedørs sedan blev starten på en epoke i luksussaloons og bar Jaguar gennem turbulente tider i engelsk bilindustri - og sikrede mærkets overlevelse.

Det gav sig tydelige tegn i designet over de mange generationer, som svævede fra det bløde look over en flirt med moderne kanter, for blot at vende tilbage til de runde former.

Da den kom frem afløste XJ6 hele tre andre modeller, så på den måde var den uhyggelig vigtigt for Jaguar. Men det var ikke kun Jaguars bedste saloon, den var også konkurrenterne overlegen, i både køreegenskaber, komfort og design. Samtidigt var prisen forbløffende lav og en samlet europæisk presse kvitterede da også med at kåre den som årets bil i 1968.

Senere, da britisk bilindustri på alle tænkelige måder prøvede at slå sig selv ihjel, lykkedes det med en katteklo Jaguar at undslippe og bære sig igennem, med nye varianter af XJ'eren.

Vi viser dens første model af XJ6 og en række af dens efterfølgere, der fortsatte den revolutionerende designlinie - der holdt helt frem til 2009, hvor en ny designlinie blev introduceret.

De udvalgte Jaguarer og luksusvarianterne under navnet Daimler, er produceret og markedsført under tre ejere: British Leyland, Ford Motors og Jaguar Cars ltd; indflydelsen under de forskelige ejerskaber ses tydeligt i modellerne.

Vi tror, at museets gæster vil have stor glæde af og vil synes, at det er interessant - måske for første gang overhovedet i Danmark - at kunne studere det unikke design og sammenligne hands-on, hvordan saloonmodellens interiør, eksteriør og motorer udviklede sig. Tilmed med spin-off til en parallel produktion af Daimlers, som henvendte sig til en mere eksklusiv kundegruppe.

På udstillingen vil der blive vist en XK motor, der blev produceret i over en million eksemplarer og som lå i de første XJ'ere. Der vil også blive udstillet en V12 5,3, som senere blev lagt i nogle af modellerne.

Udstillingen vises frem til d. 24. marts 2019.24-oct-2018